Reklama
 
Blog | Zaostřeno koncil

Anonymní akcie končí. Co bude s „Babišovým“ hnízdem?

Nový občanský zákoník vstupuje v platnost od prvního ledna. Během první poloviny roku by potom měly zmizet veškeré anonymní akciovky z Česka. Zákon se ale dá poměrně jednoduše obejít a kdo stojí za farmou Čapí hnízdo, za jejíhož vlastníka bývá často označován Andrej Babiš, vůbec nemusí vyplout na povrch.

Nový zákon o transparentnosti si klade za cíl ukončit působení anonymních právnických osob. Firma by měla mít podle zákona dvojí volbu – do konce roku 2013 akcie zaknihovat nebo imobilizovat, tedy uložit do centrálního depozitáře, kde by k nim měla přístup třeba policie.Pokud to neudělá mění se od prvního ledna automaticky v akcie na jméno.

V případě, že dojde k imobilizování nebo zaknihování akcií, nepůjde dohledat majitele ani potom. Navíc má firma ještě jednu opci. Může firmu převést někam do zahraničí, kde na ní česká legislativa už nedosáhne, nebo přepsat na osobu, která bude vystupovat pouze jako majitel formální.

„Uvedenému problému schválené řešení také nijak zvlášť nepomůže, neboť formálním akcionářem může být kdokoli. Třeba banka, svěřenský správce, nebo jen tzv. „bílý kůň“,“ řekl právník a politik František Korbel.

Reklama

Farma Čapí hnízdo, která se nachází asi padesát kilometrů od Prahy u města Olbramovice, je anonymní akciová společnost. Vznikla z předtransformování firmy ZZN AGRO Pelhřimov, kterou vlastnil lídr strany ANO 2011 Andrej Babiš. Sám tvrdí, že mu farma nepatří.

Objekt vznikl na prostorách bývalého lihovaru. Na výstavbu luxusní farmy s připojeným hotelem, kongresovým centrem a jízdárnou ve tvaru čapího hnízda (odkud pochází jméno statku) vlastník získal evropskou dotaci 50 milionů korun. Hodnota celého objetku se odhaduje na 600 milionů.

Text vznikl v rámci projektu Achillova data, který pořádají Zaostřeno o.p.s. a České centrum pro investigativní žurnalistiku o.p.s.