Reklama
 
Blog | Zaostřeno koncil

Nenápadná skvrna na štítu makajícího Babiše

Nachází se asi padesát kilometrů jihovýchodně od Prahy. Na jeho vybudování přispěla 50 miliony dotace EU. Jak velký je to podíl z celkové ceny, zůstává otázkou. Rozsáhlý komplex, jehož součástí je i jízdárna stylizovaná do tvaru čapího hnízda, je připisován Andreji Babišovi. Oficiálně mu ale nepatří.

 

 

Jak Babiš do Olbramovic přišel

Příchod Babiše do Olbramovic nebyl idylický. Miliardář se stal majitelem zdejšího zemědělského družstva a začal skupovat pozemky, následkem toho přišla řada lidí o práci. Proti tomu ostře vystupuje fakt, že hnutí ANO 2011 získalo v této středočeské vesnici při letošních parlamentních volbách 30% hlasů, což je o 10% víc než druhá nejsilnější strana ČSSD. Objasnit rozpor by nám snad mohl výlet za místními obyvateli. A nejen za nimi…

„Lidi ho tu nesnášej. Skoro všechny vyhodil, když přebíral družstvo, lidi jsou tu z něho nešťastní. Všechnu půdu kolem vlastní on, nasadil si tu svoji řepku a kukuřici, ze kterých má prachy, že tady nemají zvířata co žrát, to mu nevadí,“ uvedl nás do problematiky jeden z místních a nadšený myslivec. Výřečný pán nám ovšem podal jenom jeden úhel pohledu. Kdo ale objasní volební výsledek?

Reklama

Na otázku, jak si vysvětluje zdejší volební výsledek, odpověděl místní obchodník: „On dal lidem najíst. Před volbama udělal v tom Čapím hnízdě den otevřených dveří, pozval lidi dovnitř, jídlo a pití bylo zdarma – kolik kdo chtěl. Jezdilo tu auto a vyhlašovali to tady po celé vesnici.“

Volební lístek se stranou ANO 2011 mohli odevzdat do urny také ti, kteří lídrovi hnutí pronajímají půdu. Nebo ti, kteří s ním obchodují. A také ti, kterým je známo, že bez sponzorování vlivného podnikatele by to mohlo v Olbramovicích vypadat docela jinak.

Olbramovický obraz Babiše ale nebylo jediné, po čem jsme pátrali.

Legenda o čapím hnízdě

Cesta – tedy silnice E55 – nás zavádí přímo do středu našeho zájmu. Na adresu Olbramovice, Dvůr Semtín 1, kde se rozléhá Farma Čapí hnízdo.

Geografický popis: Rozlehlý areál, dříve statek a lihovar, dnes víceúčelový komplex budov, nacházející se mezi Benešovem a Olbramovicemi. Propagační popis: place with a great spirit. Nejvýstižnější popis: luxusní sídlo, ve kterém si obyčejný člověk připadá nepatřičně.

Sídlo se tak tváří záměrně. Restaurace ani hotel nejsou určené pro obyčejné lidi. Potvrzuje to cenami 95 Kč za malé pivo, 80 Kč za hovězí vývar a 7 500 Kč za noc v hotelu (což činí necelou třetinu průměrného platu občana České republiky).

Možná není ani tak nečekané a šokující, že má Andrej Babiš, kterému se vlastnictví Čapího hnízda připisuje nejen u místních, ale i v médiích, své sídlo, kam zpravidla přijíždí jen luxusní auta a zámožní hosté. Co ale na jeho hnízdě divné je, že mu oficiálně nepatří.

 

Kdo tedy hnízdí v Olbramovicích?

Nejen že Čapí hnízdo nepatří Babišovi, vlastník je anonymní. V jeho majetkové struktuře došlo ke zvláštním změnám. Ještě v roce 2007 stála na místě Čapího hnízda firma ZZN Agro Pelhřimov s ručením omezením. Záhy se přerodila v akciovku, posléze se přejmenovala na Farma Čapí hnízdo, a. s. ovšem s akciemi na majitele – tedy s neznámými vlastníky.

V nadcházející době Čapí hnízdo požádalo o dotace a dostalo je. Podmínky a průběh konkurzu zjišťujeme. V dnešní době by neuspělo – dotace už se projektům s nejasnou majetkovou sktrukturou udělovat nesmí.

Nabízí se otázka, proč z Čapího hnízda dělat skvrnu na Babišově cti, když mu vlastně nepatří? A to je právě ono. Nepatří mu, ale patřilo mu (tehdy jako firma ZZN Agro Pelhřimov). Jeho přítelkyně s dcerou v areálu tráví podstatnou část léta. Konají se tam mítinky jeho strany. A ve vedení sedí lidé, jež zasedají i v Agrofertu, Mafře nebo Imobě – firmách, ve kterých je Agrofert majoritním akcionářem.

Naše otázka se tedy poněkud přetváří. Proč je Čapí Hnízdo tak neprůhledné, když jeho, řekněme, neoficiální majitel hlásá ve svém volebním programu transparentnost? Proč se Babiš k sídlu oficiálně nehlásí, když je se sídlem v očividném spojení? A hlavně, proč musel objekt přejít pod anonymní majitele?

 Text vznikl v rámci projektu Achillova data, který pořádají Zaostřeno o.p.s. a České centrum pro investigativní žurnalistiku o.p.s.